Over

Het leven kan heel eenvoudig zijn: òf je staat stil bij iets dat beweegt, òf je beweegt langs iets dat stil staat, in het Speelgoedkabinet kan beide. Dit is een klein museum met een ruime collectie speelgoed vanaf 1950 tot nu. Het staat midden in de historische binnenstad van Kampen, direct achter de winkelstraat. Oude en jonge mensen zien hun jeugd opnieuw voorbij komen in het Speelgoedkabinet, terwijl kinderen van nu hun ogen uitkijken. Er zijn mooie speelgoedmusea in Nederland en in de ons omringende landen, maar meestal staat daar alleen oud speelgoed, terwijl ik juist ook het moderne speelgoed laat zien. Zo vinden ouderen het nostalgie en kinderen het cóól.

De collectie wisselt regelmatig, maar altijd is veel Lego en Playmobil te zien, net zoals een treinenbaan, Barbies en andere poppen, Meccano, Fischertechnik, K’nex en Ministeck. De helden van gisteren en nu zijn aanwezig, zoals: ridders, cowboys & indianen, Batman, Action Man en de Thunderbirds. Er staan keukentjes van blik, winkeltjes van hout en poppenhuizen uit verschillende jaargangen.

Er zijn veel speelgoedauto’s van merken als Dinky Toys, Corgi Toys, Matchbox, Majorette, Siku en Hot Wheels. Daarnaast een steeds wisselende collectie modelauto’s. Raspaardjes uit Italië, stijlvolle sedans uit Engeland, modieuze typen uit Frankrijk en technische hoogstandjes uit Duitsland. Ook zijn er veel zwaailichtmodellen.

De collectie van het Speelgoedkabinet omvat ruim 3.000 miniatuurauto’s.

Het Speelgoedkabinet is een intiem museum. Gelukkig is het meeste speelgoed klein, waardoor ik veel kwijt kan op een beperkte oppervlakte. Het speelgoed is om te kijken, niet om mee te spelen. Maar tijdens uw bezoek kan ik wel iets vertellen over het speelgoed en ook laat ik verschillende bijzondere stukken bewegen.

Ik hoop u niet alleen virtueel, maar ook in levende lijve te ontmoeten,

Herman Diender