Meccano

In het Speelgoedkabinet kun je inspiratie opdoen voor constructies van vroeger en nu.

Soms staat een merknaam symbool voor een speelgoedproduct. Bij Meccano denkt iedereen direct aan het constructiespeelgoed met gaatjes. De Engelsman Frank Hornby vindt het systeem uit van metalen strips met schroeven en moertjes. In 1901 krijgt hij hierop octrooi. Spoedig is het een groot succes. De Duitse speelgoedfabrikant Märklin brengt het onder licentie uit. Na de tweede wereldoorlog blijft Meccano populair. Nog steeds is het merk op de markt, al ziet het er moderner uit, omdat naast de metalen onderdelen ook veel kunststof wordt gebruikt voor de modellen. Onder zijn eigen naam maakt Hornby vanaf 1915 modeltreinen. Het bedrijf Meccano zet vanaf 1933 Dinky Toys op de markt; nog zo’n merknaam die symbool staat voor een begrip in speelgoedland.
In het Speelgoedkabinet zijn verschillende bouwwerken van Meccano en aanverwante producenten te zien. Zo verkocht Bart Smit in de jaren ’80 van de vorige eeuw constructiespeelgoed onder eigen naam. Ander constructiespeelgoed is er van het Nederlandse Temsi. Ook uit het voormalige Oost-Duitsland is dit speelgoed Nederland binnengekomen, compleet met bouwaanwijzingen in het Russisch! Helaas passen niet alle merken precies op elkaar, maar met wat vernuft zijn heel aardige bouwwerken te maken.
In de jaren ‘70 komt Fischer, het merk van de grijze pluggen, met een kunststofvariant op Meccano, ze noemen het fischertechnik. Dit speelgoed heeft nooit die hoge vlucht gemaakt van het voorbeeld, maar aanhangers bouwen er nog steeds mee; vooral knikkerbanen zijn populair. De nieuwste ontwikkeling in constructiespeelgoed is K’nex. Hiermee kun je makkelijk en snel bouwen. Samen met een motortje lukt het aantrekkelijk speelgoed te maken, zoals een lopende dinosaurus of een heuse achtbaan. Als je nog niet aan Meccano toe was, bouwde je met het houten en later plastic constructiemateriaal van SIO (Speelgoed Industrie Overijssel)