Matchbox

Het Engelse bedrijf Lesney maakt vanaf 1953 speelgoedauto’s onder de naam Matchbox. Elk model wordt geleverd in een verpakking ter grootte van een lucifersdoosje (= matchbox). De serie groeit tot 75 modellen. Ieder model blijft enkele jaren in de reeks en wordt daarna vervangen door een nieuw autootje of ander vervoermiddel. Er is geen vaste schaalgrootte van de Matchbox modellen. De belangrijkste voorwaarde is dat het model in het standaarddoosje past. Zo kan het gebeuren dat een motorfiets net zo groot is als een bus. Alle modellen zijn van metaal met stevige zwarte of grijze wielen van kunststof.
In 1956 komen de eerste Models of Yesteryear van Matchbox. Dit is een serie klassieke auto’s, stoomvoertuigen en zelfs koetsen. Vier jaar later startte de King-Size serie. Moderne auto’s in een grotere schaal.

In 1969 krijgen de voertuigen in de 75-serie Superfast wieltjes. Ook komen er steeds meer fantasie-auto’s in de reeks. Het formaat is inmiddels gegroeid tot zo’n 7,5 centimeter lengte (3 inch). Onder de naam Motorcity brengt Matchbox speelgoed uit waarmee je straten en gebouwen kunt maken. In 1982 verkopen de Engelse eigenaars het bedrijf aan een opkoper uit Macao. Er veranderde weinig in het aanbod. Tien jaar later is het Amerikaanse Tyco de eigenaar, terwijl de modellen in China en Thailand worden geproduceerd. Tyco gaat op in het grote Mattel-concern, van Hot Wheels en Barbie. Nog steeds is de Matchbox 75 serie in de handel, maar het is erg zoeken naar leuke modellen. Een nadeel is ook dat het aanbod sterk is gericht op Amerika. Bovendien zijn steeds meer modellen tamelijk eenvoudig uitgevoerd. Minder interessant dus voor verzamelaars.