HET SPEELGOEDKABINET
Bovennieuwstraat 65 - 8261 HB KAMPEN - tel. (038) 3322895

 

MINISTECK

Sinds 1965 brengt Ministeck zijn mozaïeken van plastic steentjes op de markt. Soms lijkt dit speelgoed verdwenen, maar na een tijdje is het weer terug te vinden in de schappen van de speelgoedwinkels.
In al die jaren is het basisidee van Ministeck gelijk gebleven. Wel is het aantal voorbeelden enorm
gegroeid. Zowel kinderen als volwassenen leven hun fantasie uit met de mozaïeken. Er zijn zelfs kunstenaars die in Ministeck werken.

In het Speelgoedkabinet zijn voorbeelden te zien van Ministeck door de jaren heen. Eenvoudige mozaïeken voor kleine kinderen, grotere dieren en de karakteristieke kop van Swiebertje. Klassieke auto’s
van meer dan 60 centimeter breed, maar ook mozaïeken naar schilderijen van beroemde kunstenaars.


MECCANO

Soms staat een merknaam symbool voor een speelgoedproduct. Bij Meccano denkt iedereen direct aan het constructiespeelgoed met gaatjes. De Engelsman Frank Hornby vond het systeem uit van metalen strips met schroeven en moertjes. In 1901 kreeg hij hierop octrooi. Spoedig werd het een groot succes. De speelgoedfabrikant Märklin heeft het onder licentie uitgebracht. Ook na de tweede wereldoorlog bleef Meccano populair. Nog steeds is het merk op de markt, al ziet het er moderner uit, omdat naast de metalen onderdelen ook veel kunststof wordt gebruikt voor de modellen. Onder zijn eigen naam maakte Hornby vanaf 1915 modeltreinen. Het bedrijf Meccano zette vanaf 1933 Dinky Toys op de markt; nog zo’n merknaam die symbool staat voor een begrip in speelgoedland.

In het Speelgoedkabinet zijn verschillende constructies van Meccano en aanverwante producenten te zien. Zo verkocht Bart Smit in de jaren ’80 van de vorige eeuw constructiespeelgoed onder eigen naam. Ander constructiespeelgoed is er van het Nederlandse Temsi en het Duitse Märklin. Ook uit het voormalige Oost-Duitsland is constructiespeelgoed Nederland binnengekomen, compleet met bouwaanwijzingen in het Russisch! Helaas passen niet alle merken precies op elkaar, maar met wat vernuft zijn heel aardige constructies te maken.

BATMAN EN THUNDERBIRDS

Sinds de televisie is speelgoed veel meer aan rages onderhevig dan voor die tijd.
Ouderen onder ons kennen bijvoorbeeld nog de tv-serie van Batman, terwijl jongeren
alleen met de films zijn opgegroeid. Ondersteund door strips en tekenfilms is zo’n held een
tijdlang in de mode. In zo’n periode komt er natuurlijk veel speelgoed van deze helden op
de markt. Vaak wordt aan de marketing meer verdiend dan aan de film zelf. Tussen al het
speelgoed in het Speelgoedkabinet vinden we dan ook verzamelitems van Batman, Spiderman,
James Bond en andere helden van onze jeugd. Het eiland van de Thunderbirds
ontbreekt natuurlijk niet.

OUDER SPEELGOED

Het Speelgoedkabinet is niet alleen voor kinderen leuk, ook hun ouders en grootouders herkennen veel. Mobaco bijvoorbeeld, houten profielen en kartonnen muren, waarmee je huizen kon bouwen. De voertuigen van ADO zijn echte verzamelaarsobjecten geworden. Speldjes en sleutelhangers worden ook verzameld, maar zijn gelukkig een stuk goedkoper. Plasticant kennen velen van de kleuterschool. Als je nog niet aan Meccano toe was, bouwde je met het houten constructiemateriaal van SIO (Speelgoed Industrie Overijssel). Blokkendozen en stoommachines waren er in de jaren '50 en '60 nog volop,
maar ook was er blikken speelgoed uit West-Duitsland en Japan. Penny toys uit Groot-Brittannië
en het eerste plastic speelgoed uit het huidige China, Made in Hongkong.

ALLERHANDE

Door het hele Speelgoedkabinet vindt men allerlei speelgoedstukken. Collectibles van McDonalds,
een miniatuur Ark van Noach, een diorama van surfers en zonaanbidders, een blikken garage uit
Rusland, de figuren van Sesamstraat, de Smurfen, bouwwerken van Fischertechnik, autobaantjes van
Technofix en nog veel meer.