HET SPEELGOEDKABINET
Bovennieuwstraat 65 - 8261 HB KAMPEN - tel. (038) 3322895
 

AUTO’S - DEEL 01

INLEIDING

In het Speelgoedkabinet zijn circa 3.000 automodellen. De zichtbare collectie wisselt voortdurend. Soms maken de auto's deel uit van een diorama, vaker staan ze bij andere modellen van een merk. Van Matchbox, Majorette en Siku zijn de meeste auto's te zien. Ook staat de complete serie van de Models of Yesteryear van 1956 tot 1992 in de vitrine. Daarnaast zijn er Dinky Toys, Corgi Toys, Best Box, Edocar en andere merken. In aparte kasten staan de zwaailichtminiaturen. Politiewagens, ambulances en natuurlijk brandweerauto’s, maar ook wagens van de wegenwacht.

De vele auto’s in het Speelgoedkabinet vormen de basis voor het schrijven van artikelen voor het tijdschrift Modelauto , dat iedere twee maand verschijnt. Enkele keren per jaar maak ik (Herman Diender, de eigenaar van het Speelgoedkabinet) een verhaal met foto’s voor dit blad. Ik schrijf over speelgoedmerken, modelmerken en echte automerken


MATCHBOX

Het Engelse bedrijf Lesney startte in 1953 met de serie Matchbox speelgoedauto’s als goedkope
tegenhanger van Dinky Toys. Elk model werd geleverd in een lucifersdoosje (matchbox). Geleidelijk aan groeide de serie tot 75 modellen. Ieder model bleef enkele jaren in de reeks en werd daarna vervangen door een nieuw autootje, of ander vervoermiddel. Een vaste schaalgrootte van de Matchbox modellen is niet te geven. De belangrijkste voorwaarde was dat het model in het doosje paste. Zo kon het gebeuren dat een motorfiets net zo groot was als een bus. Alle modellen waren van metaal met stevige zwarte wielen van kunststof. In 1956 kwamen de eerste Yesteryear modellen van Matchbox. Klassieke auto’s in ruwweg de schaal 1/43. Vier jaar later bracht Matchbox de King-Size serie uit. Moderne auto’s in een grotere schaal (circa 1/40). In 1969 kregen de voertuigen in de 75-serie snellere wieltjes.Vanaf dat jaar waren het Superfast autootjes. Ook kwamen er steeds meer fantasie-auto’s in de reeks. Het formaat was inmiddels gegroeid tot zo’n 7 centimeter lengte. Tevens bracht Matchbox speelgoed uit onder de naam Motorcity, waarmee je straten en gebouwen kon maken. In 1982 verkochten de Engelse eigenaars het bedrijf aan
een opkoper uit Macao. Er veranderde weinig in het aanbod. Tien jaar later werd Matchbox door het Amerikaanse Tyco overgenomen, terwijl de modellen in China en Thailand worden geproduceerd. Nog steeds is de Matchbox 75 serie in de handel, maar het is erg zoeken. Een nadeel is ook dat het aanbod sterk is gericht op Amerika. Bovendien zijn de meeste modellen tamelijk grof uitgevoerd. Minder interessant dus voor verzamelaars.


In het Speelgoedkabinet zijn enkele honderden Matchbox modellen aanwezig. De oudste modellen stammen uit begin zestiger jaren. Maar met name de jaren zeventig en tachtig zijn goed vertegenwoordigd. Ook de modellen van de Dinky Collection uit begin jaren negentig staan in de vitrines.

VERVOLG AUTO'S
NAAR DEEL 02