HET SPEELGOEDKABINET
Bovennieuwstraat 65 - 8261 HB KAMPEN - tel. (038) 3322895

 
POPPEN

BARBIE
Barbie is in Amerika geboren in 1959. Ze kreeg veel vriendinnen en had lange tijd slechts één vriend: Ken, hij stond Barbie vanaf 1961 bij. Ondanks protesten uit diverse hoeken is Barbie een wereldsucces geworden. In het Speelgoedkabinet is een kleine collectie Barbie- en andere tienerpoppen aanwezig, al zijn het allang niet meer de tieners die ermee spelen. Het Barbie poppenhuis uit de eerste helft van de jaren negentig is ingericht. Ook zijn er enkele diorama’s met Barbies te zien.

Aangezien de collectie van het Speelgoedkabinet continu wisselt, zal ook de Barbie-collectie steeds mee veranderen.

POPPEN
Naast de Barbies is er een kleine verzameling oudere poppen. Van grote kermispoppen tot de kleinste babypopjes; maar ook enkele poppen van het Nederlandse merk Wildebras. Het Speelgoedkabinet krijgt steeds vaker oud speelgoed voor de inrichting van poppenhuizen. Er wordt aan gewerkt om de poppen in hun natuurlijke omgeving een plekje te geven.

KEUKENTJES EN WINKELTJES

In het Speelgoedkabinet staan verschillende blikken keukentjes en houten winkeltjes uit de periode
1950 – 1990. Goed speelgoed gaat vaak decennia lang mee, alleen het uiterlijk past zich aan. Natuurlijk zijn de veiligheidseisen aanzienlijk hoger dan vroeger. Het gebruik van Esbit-blokjes in een kinderkeukentje om pannenkoekjes te bakken, dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Net zoals de scherpe randen van blikken speelgoed tegenwoordig ondenkbaar zijn.

JONGENSPOPPEN

Jongens spelen niet met poppen, we noemen de poppen daarom Action Man, en kijk: jongens spelen met poppen. De Action Man poppen (vanaf 1994) zijn net zo groot als de Barbies (30 cm) en zijn in feite de stoere broertjes van Ken. Action Man heeft een keurig kapsel en is altijd glad geschoren, behalve wanneer hij net uit de jungle komt, dan heeft hij een baard van drie dagen. De grootste vijand van Action Man is Dr. X. Hij en de andere boeven hebben snorren, baarden en wilde punkkapsels. Zo ziet de wereld van een 8-jarige jongen eruit: aan de buitenkant kun je zien of iemand goed of slecht is. Natuurlijk zijn er ook andere actiepoppen in het Speelgoedkabinet te zien, onder andere de helden van film en tv, zoals Batman en zijn collega's.